Wij zijn Dewi Brees en Nicky Verdonck, studenten verpleegkunde aan de hogeschool Thomas More te Mechelen. Voor het vak Maatschappelijke Beroepsprofilering hebben wij een project opgestart om de communicatie tussen verpleegkundigen en Dove en hardhorige patiënten vlotter te laten verlopen.
Ons project heet "Verzorgen in Stilte", afgekort ViS.
Het is ons doel om communicatiedrempels tussen verpleging en mensen met een auditieve beperking te verlagen. Verpleegkundigen komen in contact met verschillende patiëntenpopulaties met een auditieve beperking. Twee specifieke groepen die we op deze site gaan aanhalen zijn patiënten die Doof zijn - zij maken deel uit van de Dovengemeenschap – en mensen die hardhorig zijn. De voornaamste differentiatie binnen deze groepen (er bestaan hier variaties) is dat Doven de voorkeur hebben om in Gebarentaal te communiceren aangezien dit hun moedertaal is, terwijl de hardhorigen vaak de voorkeur geven aan hulpmiddelen en geschreven taal.
Communicatie tussen verpleegkundigen en de patiënt met een auditieve beperking is dan niet altijd evident. Dit vormt een struikelblok dat de vertrouwensrelatie tussen de patiënt en de verpleegkundige verhindert.
We hebben voor dit thema gekozen omdat we op stage in contact gekomen zijn met Dove en hardhorige mensen en hier opmerkten dat communicatie niet altijd even vlot verliep. Dit ging van misverstanden tot het niet of onvolledig benoemen van bepaalde zaken door verpleegkundigen: bv. pijnbevraging, uitleg over therapie, medicatie ...
We merkten ook dat zorgpersoneel contactmomenten met patiënten met een auditieve beperking zo kort mogelijk probeerde te houden vanuit een gevoel van onbehagen en onwennigheid omwille van de stroeve communicatie.
Wij streven naar een betere verbondenheid door hulpmiddelen aan te bieden die het zorgpersoneel dichter bij de leefwereld van deze patiënten brengt. We zijn ervan overtuigd dat we een verschil kunnen maken door te zorgen voor de juiste informatie op het juiste moment.
Er zijn binnen de verpleegkundige zorg veel momenten waarbij communicatie met Doven en hardhorigen een extra hindernis vormt. Elke situatie zal dan ook zijn eigen specifieke aanpak vereisen.
Het doel van de site is op een laagdrempelige manier hulpmiddelen aan te bieden aan zowel verpleging als Doven en hardhorigen om communicatie tussen beide partijen te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn een zelf opgemaakte checklist met beknopte vragen over algemene verpleegkundige zorg, en tips en tricks waarbij eventuele hulpmiddelen van toepassing kunnen zijn.
De site werd in eerste instantie opgemaakt vanuit het vak Maatschappelijke Beroepsprofilering.
Dit vormde later de inspiratie om onze duo-EBN proef uit te werken. Binnen de opleiding verpleegkunde aan Thomas More werd deze benaming gebruikt voor de bachelor proef.
Deze samenwerking heeft zicht vertaald in twee verschillende *CAT‘s met hetzelfde eindproduct: namelijk een update van onze website. Het is de bedoeling om onze bevindingen op de site te plaatsen zodat de raadpleegbare informatie wetenschappelijk onderbouwd is. Bij het schrijven van de CAT’s hebben we het onderwerp vanuit het perspectief van de verpleegkundige en het perspectief van de patiënt met een auditieve beperking benaderd.
*CAT (Critically Appraised Topic): a.d.h.v. wetenschappelijke studies en hun bevindingen wordt er een korte samenvatting gemaakt over een medisch onderwerp.